Zij die de Insecten Gelukkig Maakte

Zij die de Insecten Gelukkig Maakte

Cover hardcover
Taal NL
Pagina's 96
ISBN nummer 9789085527978
Uitgeverij Saga Uitgaven
Scenarist Zidrou
Tekenaars Salomone Paul
Trefwoorden sprookje, Oosters
Verschijningsdatum 25-04-2024
Direct leverbaar Stripweb prijs: 29,95
Video's

Meer info

Ontdek een betoverend oosters sprookje van Paul Salomone en Zidrou,  "Zij die de Insecten Gelukkig Maakte" neemt je mee naar het vredige koninkrijk Shandramabad, waar een tragische gebeurtenis een moeder en haar dochter op een pad van verdriet en confrontatie zet. Met thema's van verlies en herstel, verweeft dit verhaal diepe emotionele lagen met een rijke, visuele vertelling.

Een prachtig oosters sprookje van Paul Salomone (De Engelsman die niet van Wapens Houdt) en Zidrou. In het Frans verschenen bij de Parijse galeriehouder en gelegenheidsuitgeverij Daniel Maghen. 'In het vredige koninkrijk Shandramabad sterft een koning en laat zijn vrouw Shikara zwanger achter van een tweeling. Wanneer de kinderen worden geboren, geeft de koningin elk van hen een vulkaanvogel, een dier met een prachtig verenkleed. Helaas betekende dit geschenk het verlies van haar zoon Gorakh, die dodelijk verongelukte toen hij de wegvliegende vogel volgde. Haar door verdriet geteisterde moeder kon het geluid van vogelgezang niet langer verdragen en beval dat alle vogels in het land gedood moesten worden, waardoor het koninkrijk ondergedompeld werd in verdriet, stilte en ziekte. Ze verbande alle geluk en plezier uit haar leven en toen ze haar dochter, prinses Jalna, betrapte in de armen van een ordinaire dief, veroordeelde ze hem tot een verschrikkelijk lot. Jalna moet nu haar lot onder ogen zien en haar wrede, overheersende moeder, die gek is van verdriet, het hoofd bieden.'

Wanneer verdriet aan de deur klopt, open vooral niet, want als geluk vervolgens aanklopt, kan het zijn dat hij het niet binnenlaat!

Degene die het geluk van de insecten bracht is een verhaal in de eerste persoon, maar het gaat eigenlijk veel over anderen. Van het ongeluk dat koninginnen omklemt... tot de liefde die prinsessen grijpt, biedt Zidrou een scenario dat schommelt tussen welwillendheid en naïviteit, waarmee hij de reikwijdte van het register toont waarop hij kan spelen. Er is geen leeftijd om verhalen te schrijven en ze te delen met degenen die ze lezen of luisteren, lijkt de scenarioschrijver van leerling Dokus te willen aantonen!

Verder dan een verhaal dat lijkt op de vertellingen uit de Duizend-en-een-nacht... in het land van de maharadja's, is het de moeite waard om zelfs maar een (lang) moment stil te staan bij de prestatie van Paul Salomone. Door de komedie van De man die niet van wapens hield achter zich te laten, duikt hij nu zijn penselen in een dramaturgie met een poëzie gekleurd door humor en Bollywood-accenten. Hierdoor creëert hij een getekend werk ingeïnkt met een pen van kleuren en aquarel, dat, met een vindingrijkheid aan nuances en precisie, zijn tinten varieert volgens de tijdlijn van het verhaal.

Een verhaal dat heel goed uitgebreid gedeeld kan worden met een jonger publiek, "Zij die de instecten gelukkig maakte", grijpt terug naar de oude verhalen, die de verbeelding ver lieten reizen voorbij de bekende landen

Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 27,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 22,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 23,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 21,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 29,95
Direct leverbaar
Zij die de Insecten Gelukkig Maakte

Reviews

Gemiddelde score 2 / 5
Score:
2/5
Door: op

Hij-die-van-strips-literatuur-wil-maken
De tekenaar-die-vooral-bekend-is-van-strips-met-lange-reekstitels-zoals-deze (De Engelsman die niet van Vuurwapens Houdt) en de scenarist-die-in-alle-genres-en-reeksen-thuis-is (van Vlooienbaal, Tamara en Kale Kop tot Rik Ringers, Mooie Zomers en Shi) en die-ons-al-vele-straffe-one-shots-bezorgde (van Lydie, Ridder Brayard en Wie Laatst Lacht tot De Huid van de Beer, Het Beest en De Platenspeler) nemen ons mee naar het fictieve Indische koninkrijk Shandramabad voor een wreed sprookje. Enkele tragische sterfgevallen brengen de mooie koningin ertoe het krankzinnige bevel te geven alle vogels in het rijk uit te roeien, waardoor Zij-die-de-woede-der-goden-bedaarde verwordt tot Zij-die-de-insecten-een-grote-gunst-verleende. Prinses Jalna, die nachtelijk bezoek krijgt van een charmante inbreker, neemt het op tegen haar moeder...

De uitbundige en kleurrijke tekeningen zijn schitterend. Soms frêle, soms komisch, soms wreed, zelfs expliciet (zowel bij geweld als bij seks), maar altijd perfect passend bij de exotische sfeer van locatie en verhaal. Hij-die-zijn-lezers-zoveel-opmerkelijke-verhalen-schonk-die-het-medium-wat-dichter-bij-de-literatuur-brachten laat zich helemaal gaan in oosterse wijsheden en krullerig taalgebruik, genre het lyrische "Haar klaaglijke gezang drong zijn klauwen in het hart van de koningin", "Mijn verlangen dat druipt voor jou" of "De bodemloze, abyssale nachten waarin je zoetste herinneringen in foltertuigen veranderen", tot soms wat cryptische als "Is lijden nog liefhebben? Is het nog heviger liefhebben?" of "Verdriet moet je verdienen".

Hij-die-houdt-van-gezwollen-taal verliest ons-die-daarvan-moeten-oogrollen daar af en toe een beetje, maar wij-die-ons-wel-graag-laten-meeslepen-door-een-drama blijven vliegensvlug elke bladzijde omslaan in deze vogelvijandige, maar tranenrijke tragedie en glimlachen bij de sterke vondst die hij-die-ons-toch-weer-verrast-hoewel-we-verwachten-dat-hij-ons-verrast aan het slot in petto heeft.

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review