Gentlemind

Gentlemind - sleeve met twee boeken

Cover Hardcover
Taal NL
Pagina's 64 x 2
ISBN nummer 9781151040022
Uitgeverij Hum
Trefwoorden avonturen
Verschijningsdatum 25-04-2024
Direct leverbaar Stripweb prijs: 55,00
Video's

Meer info

de twee delen met sleeve

Een voorstelling van Gentlemind: New York, 1940. Navit, een jonge, berooide kunstenaar, erft een charmante, ietwat verouderd tijdschrift, Gentlemind. Als pittige, intelligente en gedurfde vrouw neemt zij de waanzinnige uitdaging aan om er een modern tijdschrift van te maken. Achtervolgd door de herinnering aan haar minnaar die aan het front in Europa verdween, moet zij de realiteit onder ogen zien van een Amerikaanse samenleving die zich midden in een gouden eeuw bevindt, maar resoluut macho is... Een diep ontroerend verslag, verteld over drie decennia, van de Amerikaanse droom voor vrouwen!' De in België wonenden Italiaan Antonio Lapone is een illustratieve klasbak die in de klare lijn tekent. Hij komt uit de reclamesector die vooral inspiratie vond bij Yves Chaland nadat hij diens albums van Freddy Lombard ontdekte. Na enkele portfolio's en andere onvertaalde albums is dit zijn eerste album in het Nederlands. Zijn Spaanse scenaristen zijn ook goed volk. Juan Díaz Canales is de scenarist van Blacksad en de nieuwe avonturen van Corto Maltese. Hij schreef voor Jose Luis Munuera ook het tweeluik Fraternity. Teresa Valero kennen we nog van het reeksje Tovenarij, getekend door Juanjo Guarnido (Blacksad, Het Goud van de Zwendelaar).

 

Wie had dat gedacht? Waldo Trigo, de advocaat die zich terugtrok uit de zakenwereld, is de beroemde John Doe die zoveel nieuwsgierigheid wekt door zijn literaire talent, onthuld in het tijdschrift Gentlemind. Om maximaal te profiteren van dit succes, besluit eigenares Gina Powell een verhaal binnen het verhaal te weven. Echter, de hoofdpersoon is het daar niet mee eens en laat dit merken door zijn biezen te pakken.

Slot van dit zeer interessante tweeluik, met in de hoofdrol: de keerzijden van succes, de schokken van internationale politiek, fatale verraad, egoconflicten en verloren liefdes. De sterke punten van deze serie zijn talrijk en kunnen als volgt worden samengevat: een beheerst thematisch bereik en een relatief goed uitgevoerde sombere sfeer. De politieke, culturele en sociale context is zeer aanwezig op de achtergrond. De personages verouderen met de pagina's in dit, toegegeven, veeleisende scenario, met ellipsen en een frequente afwisseling van focus op de vele acteurs. Van juni 1945 tot december 1975 worden dertig jaar van evolutie van de Verenigde Staten maar ook van wereldveranderingen bekeken door de lens van Gentlemind. Juan Diaz Canales en Teresa Valero bespreken de wereld van de populaire gedrukte pers en portretteren een samenleving in transitie, een tijdperk maar vooral een moderne en vrije vrouw.

De zeer gestileerde vintage tekeningen van Antonio Lapone zijn nog steeds indrukwekkend: hoekig, weelderig en expressief, met name met de tijdschriftcovers, de elegante silhouetten, de zorgvuldig uitgewerkte decors en kostuums, en niet te vergeten de kleuren in rijke en contrasterende tinten die elke pagina laten schitteren. Er straalt een echt karakter uit.

Een rijke en veeleisende lezing die sommige lezers wellicht aan de zijlijn zal laten. Voor de anderen is het een waar genoegen door de ambitie van het onderwerp, sterk versterkt door de originele en gedurfde grafische behandeling.

 

De strip "Gentlemind" valt in het genre van historisch drama met een sterke focus op karakterontwikkeling en sociale thema's. Het verhaalt over de veranderende rol van vrouwen in de maatschappij en de evolutie van de Amerikaanse cultuur door de decennia heen, geïllustreerd tegen de achtergrond van de populaire pers. Het werk combineert elementen van romantiek en persoonlijke groei binnen een politiek en cultureel veranderende wereld, waardoor het ook trekken van een saga heeft.

Stripweb prijs: 14,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 19,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 19,95
Direct leverbaar
Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 21,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 7,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 7,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 10,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 9,95
Direct leverbaar