De Vrouw met de Ster

De Vrouw met de Ster

Cover Hardcover
Taal NL
Pagina's 264
ISBN nummer 9789464985313
Uitgeverij Lauwert
Genre Western
Afmetingen 19.5 -26.5 cm
Leeftijd 16+
Verschijningsdatum 02-07-2024
Direct leverbaar Stripweb prijs: 34,95
Video's

Meer info

Geweld, liefde en boetedoening in een ijskoude, bloedige western!

Bomen en sneeuw zover het oog reikt. Midden in Montana, trotserend de kou, is Zachary Desmoines op de vlucht. Hij probeert wanhopig om Promesa te bereiken en al dagenlang is hij geen levende ziel tegengekomen. Hij denkt even dat hij veilig is wanneer hij eindelijk het verlaten dorp ziet. Verlaten? Niet helemaal. Bij aankomst komt hij al snel oog in oog te staan met Perla Sietevidas. Hun eerste ontmoeting is bijzonder gespannen. De jonge vrouw van Mexicaanse en Cheyenne afkomst heeft het gebied ingenomen en heeft zichzelf zelfs een ster toegeëigend – die ze trots op haar jas draagt – en is vastbesloten om alleen te blijven. Maar net als Zach lijkt ook zij bezorgd.

Het westerngenre in stripvorm, ooit als ouderwets beschouwd, heeft de afgelopen jaren weer aan vitaliteit en interesse gewonnen. Alleen al in 2023 waren er voor liefhebbers veel nieuwe titels, zoals Golden West, Gunmen of the West, Hacendado, en nieuwe delen van de series Bouncer, Stern, Marshall Bass, La Venin, Duke en Undertaker. Er is dus genoeg te ontdekken...

Met "De vrouw met de ster" weet Anthony Pastor zich ondanks alles te onderscheiden door een meeslepend en rijk verhaal te bieden, ook al is het niet echt origineel. In deze royale one-shot van tweehonderdvijftig pagina's (waarvoor maar liefst twee jaar werk nodig was), levert de auteur van No War een afgerond werk waarin zijn techniek, vooral in het gebruik van lavis, tot uiting komt. De plot is opgebouwd rond het idee van een belegering: sommige personages trekken zich terug en wachten tot hun aanvallers arriveren. Dit concept is vaak gebruikt, maar hier perfect uitgevoerd. Met charismatische en stereotiepe personages verkent het verhaal ook hun diepgang en belicht hun motivaties. De lezer raakt eraan gehecht en wil graag hun lot kennen. De liefdesgeschiedenis draagt hieraan bij, hoewel deze soms wat subtiliteit mist. Dit doet echter geen afbreuk aan de goede algemene indruk van dit werk.

Dit meeslepende en effectieve westernverhaal zal de liefhebbers van het genre zeker bevallen.

Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 34,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 29,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 25,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 24,95
Direct leverbaar
De Vrouw met de Ster

Reviews

Gemiddelde score 5 / 5
Score:
5/5
Door: op

De verantwoordelijke van Uitgeverij Lauwert blijkt een uitstekende kersenplukker te zijn. Het ene na het andere stripjuweel wordt op ons losgelaten. Het betreft vaak albums die al jaren op de Franstalige stripmarkt te krijgen waren en tot nog toe niet in de stripwinkelschappen der lage landen terecht kwamen, zoals ook deze "La femme à l'étoile" van Anthony Pastor.

De auteur presenteert ons een western waarbij hij nauwgezet, op rustig tempo de spanning opdrijft. In stilte, elk geschilderd plaatje in me opnemend, leefde ik enorm mee met de lotgevallen van de protagonisten, die de maatschappij tegen zich lijken te hebben, maar nog hopen op een liefdevol bestaan zonder het vervloekte verleden dat hen maar op de hielen blijft zitten.

Een prachtige beeldverhaal dat in een rechtvaardige wereld de stempel 'stripklassieker' opgedrukt krijgt.

Score:
5/5
Door: op

Ondergesneeuwde klasse
Montana, ergens eind van de negentiende eeuw. Na de moord op zijn vader is Zachary op vlucht naar Canada. Niet evident, want alle wegen naar het land van de vrijheid zijn ondergesneeuwd. Doodop belandt hij uiteindelijk in het vervallen gehuchtje Promesa. Nadat de kierewiete Mexicaanse pastoor er de goudmijn had opgeblazen met het gros van de gouddelvers nog in de mijn en de overlevers elkaar hebben uitgemoord, is het bergdorpje een vervallen spookdorp geworden. Het is overgeleverd aan de woeste, winterse natuurelementen. Er woont nog één iemand, de jonge indiaanse sheriff Perla.

Een western, nog maar eentje. De Vrouw met de Ster ontwijkt geen enkel cliché van het genre. De klassieke personages van sheriff over opgehitste predikant tot premiejager. Check. De shoot-out. Check. De landschappen en de desolate sfeer. Check. De Vrouw met de Ster heeft echter één grote twist: in plaats van de verzengende hitte en stofwolken, zitten we hier Revenant-gewijs kniediep in de sneeuw. Het ondergesneeuwde bergdorpje, afgesloten van de rest van de wereld, biedt Anthony Pastor heel veel mogelijkheden die hij optimaal benut. Zijn sneeuwwestern ontpopt zich heel natuurlijk van psychologisch drama over een broeierige huis clos tot een explosieve polar. Ja, dit zit echt goed in elkaar.

Grafisch verrast Pastor me nog het meest. Met twee tinten blauwgrijs schildert hij zijn personages heel trefzeker op het papier. Opvallend gedetailleerd op de voorgrond, maar heel impressionistisch op de achtergrond. Zijn bijzondere techniek betovert. Daarnaast speelt de Zuid-Franse auteur opvallend met de tijd. Net zoals een mangaka splitst hij zijn actie en gedachten fel op in verschillende prentjes. Door uit te zoomen op het personages en de natuur de overhand te geven, waan je soms in manga van Jirô Taniguchi. Maar even plots is het ritme hels met bijna elke seconde in een prentje vervat. Dit zorgt ervoor dat De Vrouw met de Ster een stevig album geworden is van dik 250 bladzijden dat je — zoals een manga betaamt — leest als een TGV.

Ondanks de manga-aanpak met de bijwijlen impressionistische tekeningen, voelt De Vrouw met de Ster heel klassiek aan. Je voelt de adem van Jean Giraud, Jacques Tardi, Grzegorz Rosinski en andere grote helden van Anthony Pastor. Meer nog, de sfeer van Blueberry’s Het Spook van de Goudmijn waait door het winterse verhaal.

De Vrouw met de Ster is een machtige, ondergesneeuwde western vol geweld, liefde en wraak. Tel daarbij nog eens de fenomenale tekeningen en je hebt een topstrip die er modern uitziet, maar klassiek aanvoelt. ssz

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review