Bruce J. Hawker, de nieuwe avonturen 1

Het oog van het moeras SC + ex libris

Cover Softcover
Taal NL
Pagina's 64
ISBN nummer ART00100661
Uitgeverij Le Lombard
Tekenaars Puerta Carlos
Nummer 1
Leeftijd 12+
Verschijningsdatum 18-06-2024
Inbegrepen in de prijs
Direct leverbaar Stripweb prijs: 10,99

Meer info

Met ex libris op slechts 150 ex

Overzicht: 'De Nieuwe Avonturen van Bruce J. Hawker' is een voortzetting van de serie van William Vance, een persoonlijk project dat opnieuw tot leven is gebracht door Bec tijdens een gesprek met Vance's zoon. Ondanks zijn aanvankelijke aarzeling over zijn expertise in maritieme verhalen, heeft de positieve respons van uitgeverij Lombard Bec geïnspireerd om deze serie voort te zetten. Deze hernieuwde serie blijft trouw aan het origineel, maar introduceert een gemoderniseerde vertelstijl en tempo, met diepgaande onderzoeken naar maritieme thema's en ondersteuning van een maritieme expert.

Tekenaar: De illustraties van Carlos Puerta, bekend om zijn realistische en gedetailleerde tekenstijl, brengen de zeegevechten en avonturen van Bruce J. Hawker tot leven, passend bij het tijdperk van zeeschepen.

Verhaalontwikkeling: De serie staat bekend om zijn maritieme avonturen, maar het nieuwe deel belicht ook avonturen op land, wat zorgt voor een frisse wending binnen de serie. Dit tweede deel verplaatst de actie van de bekende zee naar onontdekte gebieden op land, waardoor de focus verschuift van zeeslagen naar landgebaseerde avonturen.

Speciale Editie: Ter gelegenheid van de lancering biedt Stripweb een exclusieve ex libris aan, gelimiteerd tot 150 exemplaren met een speciale drukstempel. Dit verzamelobject is een must-have voor fans en verzamelaars.

Belangrijke Data: Schrijf je in op de reeks om als eerste op de hoogte te worden gehouden van het verschijnen van het album op 19 juni.

Inspiratie en Achtergrond: Het personage, de gravin de La Rochefoucauld in het album, is geïnspireerd op Marina Vlady, een prominente Franse actrice met Russische roots, bekend uit de Italiaanse en Franse cinema van de jaren '50 en '60. Vlady's dynamische rollen en haar samenwerking met grote namen zoals Robert Hossein hebben duidelijk invloed gehad op de ontwikkeling van de vrouwelijke personages in deze serie.

Toekomstige Ontwikkelingen: Fans kunnen een significante verandering verwachten in de verhaallijnen, met een mix van zee- en landavonturen die zowel zal verrassen als aanspreken. De serie, die start met maritieme avonturen, zal zich uitbreiden naar spannende, onverwachte terreinen, wat belooft een boeiende combinatie van avontuur en historisch maritiem drama te worden.

Aanmelding en Beschikbaarheid: Voorinschrijving is nu geopend. Meld je aan om als eerste updates te ontvangen en zorg ervoor dat je deze spannende nieuwe uitgave niet mist.

Korte inhoud:

Bruce J. Hawker is terug en voert het bevel over de Lark. Maar het gonst van de geruchten: het zeilschip zou vervloekt zijn, of is het de kapitein? Die laatste probeert in elk geval niets te ontkennen en eist van zijn mannen dat ze hem volgen tot in de diepste diepte van de hel. Wanneer de uitkijk van de Lark het zeil ziet van een orde die vijf eeuwen geleden is verdwenen, rijst de vraag of het toch niet de duivel is die aan het roer staat…

wat denk planete BD van de strip?

Bijna 30 jaar na het laatste album van de reeks van William Vance, brengen Christophe Bec en Carlos Puerta een mythisch personage weer tot leven: Bruce J. Hawker, een grote klassieker van de Frans-Belgische strip in het piratengenre. Met dit eerste deel van een tweeluik doen de auteurs meer dan alleen een vervolg voorstellen: ze hebben het verhaal van de luitenant van de Royal Navy, waarvan wordt gezegd dat hij het favoriete personage van zijn schepper was, opnieuw eigen gemaakt om het te verankeren in een gewelddadig universum, getint met historische realiteit, maar ook met legendes. Bec levert een klassiek maar zeer aangenaam scenario, waarin hij ons vanaf de eerste pagina's meeneemt. Vanaf de eerste scène laten we ons meevoeren door de romantische adem van de dialogen. De tekeningen van Carlos Puerta geven onmiddellijk vorm aan de dramatiek. De intrige is begonnen en we vragen ons af hoe onze held het spoor van de schat van de Tempeliers zal vinden. Deze interpretatie van Hawker heeft niet de bedoeling om "zoals Vance" te zijn, wat Puerta de mogelijkheid geeft om het personage nieuw leven in te blazen. De grafische aanpak is nieuw en dat is een schok voor ons. De Spaanse auteur, die ook zijn kleuren realiseert, is op het hoogtepunt van zijn kunnen. Wanneer Puerta ons aan boord van de Lark brengt, voelen we het hout kraken en ruiken we de geuren van het ruim. Wanneer de wind opsteekt, voelen we de spetters ons gezicht geselen. Wanneer we naar de door Puerta getekende zee kijken, horen we de zeilen klapperen en de golven tegen het dek slaan. En wanneer hij de zeeslag en de storm in scène zet die de eerste helft van het album animeren, brengt hij het kruit en de geur van de oceaan en bloed samen in zijn pagina's. De mannen die overboord slaan, horen we schreeuwen tijdens hun val, hun stem snel verloren in het geraas van de oceaan... Voor even zou je een zeebenen moeten hebben om je staande te houden in de storm die de maestro tekent! Puerta betovert het oog maar raakt de ziel, met zijn stijl die aan schilderkunst doet denken. Zijn kadreringen zijn als een pad dat hij voor het netvlies opent. Zijn decors, de precisie van de scheepstekeningen, zijn portretten, geven het geheel een magische toets die het boek echt draagt. Dus stap aan boord, en zet koers recht op het oog van het moeras. ©planete bd

Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 11,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 8,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 9,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 9,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 10,95
Direct leverbaar
Het oog van het moeras SC + ex libris

Reviews

Gemiddelde score 4 / 5
Score:
4/5
Door: op

Oude striphelden worden tegenwoordig graag opgerakeld, zo ook deze Bruce J Hawker. De luitenant van het schip de Lark mag de wilde wateren terug onveilig maken in dit nieuwe tweeluik.

We worden even terug gekatapulteerd in de tijd en komen in de vroege middeleeuwen terecht ten tijde van de kruisvaarders. De tempeliers weten een grote buit veilig te stellen en voeren het met hun schepen naar veiliger oorden. Begin 19de eeuw, luitenant Hawker stapt met zijn bemanning op zijn vertrouwde schuit de Lark dat onder de Britse vlag vaart. Ze vertrekken vanuit Gibraltar richting Londen. Plots ziet zijn midscheepsman Forester door de telescoop in de verte een schip met een verguld kruisteken op de zeilen. Ze beslissen het schip te laten voor wat het is, want in de verte komt een storm aangezet. Als dat al niet genoeg is, doemt achter hen plots een Spaans schip op. Een confrontatie is onvermijdelijk waarop een hevig gevecht volgt. De Lark weet uiteindelijk de overhand te nemen, maar hun schip is zwaargehavend waarop ze later zinken door het stormweer. Bij wonder duikt het mysterieuze schip met het kruisteken op. Hawker en de overlevenden worden opgevist maar gevangen genomen door de bemanning. Daar krijgen ze te horen dat ze een verborgen schat van de tempeliers gaan opduiken op een onbekend eiland. Zullen ze de schat vinden, wie is de mysterieuze opdrachtgever op het schip van de tempeliers en weet Hawker en zijn mannen nog te ontsnappen ?

Het verhaal door scenarist Christophe Bec (Bob Morane, West Legends, Carthago…) wordt goed opgebouwd en biedt ten opzichte van de hoofdreeks een leuke afwisseling doordat een groot deel van het verhaal zich op land afspeelt. Soms is er veel tekst te lezen en ook niet alles wat gezegd wordt, brengt veel bij tot het verhaal. Over de fotorealistische tekenstijl van Carlos Puerta (De rode baron, Wees vervloekt,..) kan je niet veel zeggen, je houdt ervan of je vindt het niets. Het moet wel gezegd dat de details tot in de puntjes worden uitgewerkt; hier merk je duidelijk de invloed van de maritieme specialist Delitte die meewerkte aan dit tweeluik. Je merkt de passie voor de scheepskunst. De bladindeling kon wel iets anders ingedeeld worden, bij momenten komt dit vrij druk en oubollig over.

Hou je van schepen en avonturen op zee, dan is dit een must-read. Het verhaal wordt mooi opgebouwd met een climax op het einde, waarbij de beelden tot in de kleinste details uitgewerkt zijn.

Score:
4/5
Door: op

In 1307, Filips de Schone besloot om de Orde van de Tempeliers te vernietigen. Achternagezeten, slaagden ze erin om vanuit La Rochelle te vertrekken met de inhoud van drie met stro bedekte karren. Bestemming: de Nieuwe Wereld, met het doel om opnieuw te beginnen. In 1803, in de baai van Gibraltar, beveelt Bruce J. Hawker het schip Lark, dat onlangs van de Spanjaarden was overgenomen. Nog steeds in dienst van de Britse Kroon, zet hij koers naar Londen. De reis wordt eerst gekenmerkt door een kort, maar overwinningrijk gevecht tegen een Spaanse fregat. Dit incident voorkomt dat de Lark een hevige storm kan ontwijken. De storm veroorzaakt een reeks schades die het einde van het schip betekenen. Enkele overlevenden, waaronder Hawker, twee van zijn officieren en een handvol mannen, worden gered door een Franse schoener. Deze wordt bevolen door de onsympathieke Maximilien de Lazowski en draagt op zijn zeilen het grote rode kruis van de Tempeliers. Zodra aan boord, worden de overlevenden opgesloten in het ruim.

Zes jaar na het verdwijnen van William Vance, gaat Bruce J. Hawker weer de zee op. De serie is ontstaan in het Journal de Tintin (na een kort optreden in Femmes d’aujourd’hui) in 1979. Er zijn slechts zeven afleveringen, uitgebracht in albums tussen 1985 en 1996, de dagen van de schepper waren goed gevuld door een zekere XIII. Dit achtste deel - het eerste boek van een tweeluik - wordt geleid door Christophe Bec als scenarioschrijver (Prometheus, Carthago) en Carlos Puerta als tekenaar (Jules Verne en de astrolabe van Urania, Vervloekt zijt gij). Het verhaal speelt zich af aan het begin van de 19e eeuw in de wereld van de Britse militaire marine, met een held met platina blond haar van bastaard afkomst, op zoek naar zijn plaats in de samenleving en slepende enkele onhandige bagage achter zich aan. Met L’œil du marais blijkt dat het lot van de Tempeliers nog steeds de verbeelding prikkelt en de mythe van hun schat nog steeds hebzucht opwekt, inclusief verhalend. Bovendien helpt de geest van Robert Louis Stevenson niet bij de originaliteit (zoveel leningen van Treasure Island!).

Niettemin, na deze teleurstelling, moet worden erkend dat alles goed op zijn plaats is. Intrige en dialogen zijn nauwkeurig en vaardig geregeld. De personages zijn perfect gepositioneerd en zelfs de meest terughoudende lezer wordt meegesleept in het avontuur, vooral omdat de onberispelijke grafische weergave van Carlos Puerta bewondering afdwingt, het oog trakteert en ruimschoots bijdraagt aan de interpretatie van elke pagina. Zijn gebruik van kleuren biedt verontrustende texturen, bestaande uit beheerste waas en gekalibreerde precisie. Gezichten, objecten en landschappen presenteren een realistische benadering, terwijl ze veel verder gaan. De kunstenaar is beïnvloed door klassieke schilders en dat is zichtbaar, zonder dat deze referentie opdringerig is. We wachten nog op de publicatie van L’Étoile du Nord, het tweede luik, om de volledige impact van het verhaal te waarderen, maar L’œil du marais wordt al aanbevolen voor zijn beeldvorming. Stap aan boord en roei stevig! Bdgest

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review