Claas Vaakh 1

Claes Vaakh

Cover Softcover
Taal NL
Pagina's 48
ISBN nummer 9781151040190
Uitgeverij Bonte
Scenarist Helmus Ben
Inkleuring Dickmans Ralph
Nummer 1
Trefwoorden avontuur
Leeftijd 12+
Verschijningsdatum 29-05-2024
1-5 werkdagen Stripweb prijs: 9,95

Meer info

artikel uit de krant over één van de auteurs Ben Helmus.

Titel: Dit ‘Ettertje’ verloor zijn hart aan het stripboek: ‘Om de twee weken zat ik bij de kapper’

Auteur: Joost Ariaans

Publicatiedatum: 07-04-2024

Samenvatting:

Ben Helmus: Stripfanaat en Schrijver Ben Helmus, een 68-jarige man uit Boxmeer, is gepassioneerd door strips en is de schrijver van de nieuwe stripreeks "Claes Vaakh". Ondanks een verbod op het lezen van strips in zijn jeugd, waarbij zijn moeder geloofde dat strips lui maakten, vond Helmus manieren om aan zijn favoriete lectuur te komen, zoals het lezen van strips bij de kapper en het verzamelen van oude stripboeken.

Claes Vaakh: Een Nieuwe Stripreeks Helmus' eerste stripboek, "Claes Vaakh", staat op het punt van verschijnen. Het verhaal draait om Claes Vaakh, een personage dat op Helmus zelf lijkt en zich tussen dieren begeeft. Claes ontdekt dat zijn slaapzand op is en onderneemt een avontuurlijke zoektocht om het aan te vullen, geholpen door verschillende dieren. De tekenaar van de strip is Ralph Dikmans, een onderwijzer die bekend staat om zijn dierentekeningen.

inhoud: 

Claes Vaakh, een mannetje dat qua uiterlijk wel iets van Helmus weg heeft. Het is een mannetje tussen de dieren. ,,Claes komt erachter dat zijn slaapzand op is. Hij gaat naar zijn vriend de uil die hem naar de geheime bergplaats moet brengen, maar die is net aangevallen door een wolf. De bonte specht pikt hem op. Die vraagt weer hulp aan de vleermuizen. En zo gaat het verhaal steeds verder. Ik heb bij mijn verhaal iemand gezocht die goed dieren kan tekenen, die ook dieren als dier tekent, dus niet met een jasje aan. Een dier blijft een dier.” De tekenaar werd Ralph Dikmans. ,,Ook onderwijzer. Ik kende hem van de stripbeurzen.”

serie?

Het wordt een serie. ,,Ik ben al bezig met deel drie, heb de slag te pakken. Soms gebruik ik ervaringen van vroeger erin, wel met een betere oplossing. Niet iedereen neemt zijn hele leven de juiste beslissingen. Ik ben bedachtzamer geworden. Vroeger had ik mijn mening snel klaar. Op school was ik een ettertje. Ik ben van twee scholen afgestuurd. Maar de verhalen mogen niet belerend worden. Ik heb niets met strips met een boodschap.”

Helmus' Filosofie en Carrière Helmus leeft volgens zijn eigen levenswijsheid en stopt met dingen zodra ze een verplichting worden. Na diverse banen en 47 verhuizingen werkt hij nu fulltime bij MSD in Boxmeer, is hij actief als vrijwilliger en onderhoudt hij zijn passie voor strips door het organiseren van de Boxmeerse Stripdag.

Bijdrage aan de Stripwereld Helmus gelooft dat strips niet belerend moeten zijn en heeft een voorkeur voor authentieke verhalen zonder boodschap. Hij verzamelt strips en tekeningen van striptekenaars, omdat hij weet dat ze vaak niet veel verdienen aan hun werk.

Leestip van Ben Helmus Helmus beveelt "Toenga", een strip over de prehistorie, en "Roodbaard" aan. Hoewel "Toenga" niet meer wordt gemaakt, vindt hij "Roodbaard" nu weer op niveau dankzij de vierde tekenaar, een Italiaan. Voor Helmus is de combinatie van schrijver en tekenaar cruciaal voor het succes van een strip.