Het echte verhaal van de Far West 5

Chief Joseph

Cover hardcover
Taal NL
Pagina's 56
ISBN nummer 9789002279867
Uitgeverij Standaard
Scenarist Place, Ameur
Tekenaars Place, Ameur
Reeks Het echte verhaal van de Far West
Nummer 5
Trefwoorden western, avontuur, geschiedenis,
Verschijningsdatum 30-01-2024
Direct leverbaar Stripweb prijs: 17,99

Meer info

De grootste legendes uit het Wilde Westen uitgekleed De lange mars van de Nez Percé. Aan het einde van de 19de eeuw hebben de Amerikaanse kolonisten hun oog laten vallen op de prachtige Wallowavallei, die van oudsher het territorium van de Nez Percé-stam is. Ze hebben gehoord dat er goud te vinden is en het land zich uitstekend leent tot veeteelt. Na lange onderhandelingen verlaat de stam noodgedwongen het gebied in het oosten van Oregon. Ze zijn woedend, maar hebben geen keus als ze willen ontsnappen aan het juk van de federale overheid en een leven in reservaten. Onder het bevel van Chief Joseph besluiten ze de gevaarlijke uittocht richting de Canadese grens te ondernemen: een moedige groep van 800 zielen, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen, vergezeld door duizenden paarden trekt als een spookstam door het landschap en marcheert door de Bitteroot Mountains, een duizelingwekkende bergketen. Daarna trekken ze verder door Idaho, Wyoming en Montana met het Amerikaanse leger op hun hielen, dat de tragedie bij de Little Bighorn nog niet vergeten is. Na 2.000 kilometer eindigt de tocht van de Nez Percé bij de grens met Canada met een nederlaag tegen de troepen van kolonel Miles. Ondanks de overgave van Chief Joseph blijft de tocht van deze vreedzame stam een symbool van heldhaftige weerstand tegen de bezetter. Onder het waakzame oog van historicus Farid Ameur, gespecialiseerd in de verovering van het wilde westen, nemen François Corteggiani, ook grote kenner van het westerngenre, en Gabriel Andrade ons mee in een adembenemende western in het spoor van een mythisch hoofdstuk in de indiaanse oorlogen en een legendarische figuur, die zowel traditie als vrijheid hoog in het vaandel droeg. - Vijfde deel van deze westerncollectie! - Scenario door François Corteggiani, tekeningen door Gabriel Andrade, onder het deskundige oog van Farid Ameur - Elk album van deze reeks is apart te lezen - Met extra historisch dossier van 8 pagina's
Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 19,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 16,95
Niet bestelbaar
Stripweb prijs: 24,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 17,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 17,99
Direct leverbaar
Chief Joseph

Reviews

Gemiddelde score 4 / 5
Score:
4/5
Door: op

Interessante western
Met de vertaling van het vijfde deel uit de reeks Het Echte Verhaal van de Far West is de achterstand op de Franse albums ingelopen en begint het wachten op het volgende deel. Westernstrips behoren duidelijk tot mijn favoriete reeksen en ik kan me nu gaan richten op de reeks West Legends die in vertaling verschijnt bij uitgeverij Daedalus. Elk album uit Het Echte Verhaal van de Far West is gebaseerd op waargebeurde feiten en staat onder supervisie van professor Farid Ameur, die is gespecialiseerd in de Amerikaanse geschiedenis.

Dit keer is Chief Joseph aan de beurt, de aanvoerder van de Nez Percé-indianenstam. Hij was een wijze man die leiding gaf aan zijn stam tegen het Amerikaanse leger in de periode rond 1877. Opperhoofden als Sitting Bull en Cochise kennen we al uit andere westernreeksen, maar Chief Joseph hadden we nog niet eerder opgemerkt. In het verhaal staan ook de gebeurtenissen vanaf 1877 centraal en leren we hoe de Nez Percés worden verdreven van hun oorspronkelijke leefgebieden. De oorzaak is terug te vinden in blanke kolonisten die zich willen vestigen op de vruchtbare gronden van de indianen waar ook goudaders zitten. Jaren later komen daar ook nog oliebronnen bij. De manier waarop is omgegaan met de oorspronkelijke bewoners verdient geen schoonheidsprijs. Dat maakt dit album ook interessanter dan menig andere western. Hier maken we kennis met de ontberingen die de indianen hebben moeten doorstaan.

Wijlen François Corteggiani verzorgde het scenario en hield zich keurig aan de gegevens in het dossier van professor Ameur dat achterin het album is opgenomen. De meer dan geslaagde tekeningen van de in Macau geboren tekenaar Gabriel Andrade versterken het verhaal nog meer. Hij werkt vooral voor Amerikaanse uitgeverijen en in het Nederlands is alleen het album De Onderzoeken van Machiavelli van hem vertaald. Het is gedetailleerd en realistisch. Van zijn werk mag er gerust meer vertaald worden. Zijn stijl is vergelijkbaar met die van Franz Drappier, bekend van onder andere Lester Cockney en Jugurtha.

Dit album is een interessante western. Als je op zoek bent naar iets anders dan het standaard westernsegment, richt dan het vizier eens op deze op feiten gebaseerde reeks waarvan ik dit deel een van de betere vind bron ssz

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review