Aldobrando

Aldobrando NL

Taal NL
Pagina's 208
ISBN nummer 9789464985306
Uitgeverij Lauwert
Scenarist Gipi
Tekenaars Critone Luigi
Genre Fantasy
Afmetingen 19.5 -26.5 cm
Leeftijd 14+
Verschijningsdatum 02-07-2024
Direct leverbaar Stripweb prijs: 34,95
Video's

Meer info

Een geweldig, pittoresk en aangrijpend inwijdingsverhaal in een kleurrijk fantasyfresco.

Voordat hij naar beneden ging om te vechten, vertrouwde Aldobrando’s vader hem toe aan een
magiër. De magiër moest hem beschermen en opvoeden tot hij oud genoeg was om de
wijde wereld te ontdekken. Enkele jaren later liep de bereiding van een toverdrank uit op een
tragedie. De magiër, die ernstig gewond was geraakt aan zijn oog door een kat die niet wilde koken, vroeg zijn jonge beschermeling dringend om raveliaan voor hem te gaan halen. Maar hoe kan je de weg weten in de plantkunde als je nog nooit een voet buiten het huis hebt gezet en geboren bent om te sterven met de moordenaar van de zoon van de koning van Tweefonteinen?

Samenvatting:

Aldobrando is als kind door zijn vader toevertrouwd aan een tovenaar, waardoor hij opgroeit zonder de wereld te kennen. Hij leeft afgezonderd in de hut van zijn meester, luisterend naar diens lessen. Wanneer zijn meester in gevaar komt, moet Aldobrando het comfort van zijn beschutte leven verlaten om hem te redden. Zijn reis begint echter al snel onfortuinlijk zodra hij het eerste dorp bereikt. Het oorspronkelijke karakter van Aldobrando werd bedacht door Gipi voor een bordspel genaamd Bruti, waarin spelers in een dodelijke strijd verwikkeld raken. Twee jaar na het begin van het spel besluit Gipi samen te werken met Luigi Critone om een strip te maken in dit universum, geïnspireerd door Critone's werk aan "Je, François Villon". De strip kenmerkt zich door een sombere, middeleeuwse setting en verhalen van overleven en onschuld te midden van een wrede wereld.

Stijl en Artwork:

Critone gebruikt een donkere, middeleeuwse stijl met realistische historische accenten, getekend met inkt en gewassen in blauwgrijs. Claudia Palescandolo en Francesco Daniele voegen daar met hun kleurwerk een dimensie aan toe door het gebruik van lichteffecten en clair-obscur, waardoor elke scène een krachtige atmosfeer krijgt. De verhaalstructuur wordt ondersteund door dialooggedreven teksten zonder de gebruikelijke narratieve teksten, en met zorgvuldig gekozen camerastandpunten die de psychologie van de personages en de diepgang van het plot benadrukken.

Thema's:

De strip verkent thema's van macht, menselijke ijdelheid, liefde, moed, en vrijheid. Ondanks de luchtige en soms humoristische toon, biedt het verhaal een kritische kijk op de samenleving en de menselijke natuur, verpakt in een klassiek fantasy avontuur met complexe, boeiende karakters en onverwachte plotwendingen.

Stripweb prijs: 39,95
Direct leverbaar
Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 29,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 34,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 24,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 25,95
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 29,95
Direct leverbaar
Aldobrando NL

Reviews

Gemiddelde score 4 / 5
Score:
4/5
Door: op

Het betere smoelwerk
Het zal nu toch wel een jaar of veertien-vijftien geleden zijn dat Aldobrando door zijn vader net voor zijn duel met Branco, de weduwenverkrachter, gedumpt werd bij een wat vergeten tovenaar. Zijn vader zag het ventje nooit meer terug. De stokoude tovenaar werd zijn nieuwe vader, zijn beschermer en vooral zijn meester. Aldobrando groeide er op in de schaduw. Angstig vermeed de schriele, eerder domme jongen met het zuivere hart om te ver buiten de afgelegen, vertrouwde hut te gaan. Tot op een dag een kat zijn meester in het oog krabt. Zonder raveliaanbladeren zal het oog ontsteken, zal hij blind worden en uiteindelijk sterven. Totaal over zijn toeren wordt Aldobrando de wijde wereld ingestuurd, op zoek naar raveliaan, een toekomst, naar zichzelf.

Het middeleeuwse sprookje Aldobrando is stommelings ontstaan. Scenarist Gipi (Aantekeningen voor een Oorlogsverhaal) had een bordspel ontwikkeld rond een put waarin tegenstanders moesten vechten tot de dood. Een van de deelnemers was een frêle en naïeve jongen. Om de crowdfunding voor het spel op gang te trekken, verzon hij een hele voorgeschiedenis rond de jongen. Die grappige, extreem brute en lieflijke insteek sloeg geweldig aan bij de fans en toen Gipi tekenaar Luigi Critone (De Schorpioen) tegen het lijf liep, werd het 208 pagina’s tellend one-shot een feit. Het opgroeiverhaal meandert tussen bruut geweld, zalige naïviteit en onbevangen verlangen. Een gulle lach, een traan, een mep. Het zit goed in elkaar zonder het te ver te gaan zoeken. Hierdoor blaast dit sprookje je qua originaliteit onvoldoende van de sokken.

Wel opvallend anders is de benadering van ons, lezers. Gipi trekt je immers meteen dicht tegen zich aan. Nergens zijn er gedachtenkadertjes of contemplatieve tekstballonnen die je wat afstand zou kunnen doen nemen. De personages praten of zwijgen, er is geen middenweg. Wat je ziet, is wat je moet kennen. Hun gedachten moet je maar zelf invullen. Om je hierin te helpen, worden de reacties op bepaalde uitspraken fors uitvergroot. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de koning een heerlijk, overacterend personage is geworden. Machtig. Daarnaast zijn alle prentjes consequent getekend vanuit een first shooter-perspectief. Deze perspectieven zijn hoogstens wat lager of hoger dan je eigen blikveld. Het zorgt voor een enorme betrokkenheid en een rottempo. Anderzijds voelt het trucje na tweehonderd pagina’s wel claustrofobisch aan en — wat erger is — het belemmert een absolute toptekenaar om zich eens echt grafisch uit te leven. Pas in het laatste hoofdstuk breekt Critone los uit het strakke regime, wat onmiddellijk de mooiste pagina’s oplevert.

Aldobrando is een strip met twee gezichten. Enerzijds is het een sympathiek verhaal, knap getekend en machtig mooi ingekleurd door Francesco Daniele en Claudia Palescandolo. Anderzijds zorgen enkele duidelijke grafische keuzes ervoor dat het de pagina’s soms aan lucht ontbreekt. Jawel, Aldobrando is een strip met een smoel. ssz

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review