Vivès Hors Bruxelles

De Storm rond Bastien Vivès is duidelijk nog niet gaan liggen.

Een expositie bij de bekende gallerijhouder te Brussel Huberty & Breyne die zou plaats vinden van 12 april tot 11 mei krijgt het moeilijk.

Dergelijke expositie wetende dat er momenteel een rechtzaak loopt tegen de Vivès was natuurlijk om problemen vragen.

De auteur zelf ligt sinds de geannulleerde expo van Angooulème in 2022 onder vuur en een rechtzaak werd aangespannen tegen hem en de respectievelijke uitgevers Glénat en  Les Requins Marteaux!

De reden ligt vooral in het verspreiden van pedopornografische beelden. De auteur maakte het hemzelf ook niet gemakkelijk met daarop nog wat olie op het vuur te gieten door vrij gevaarlijke uitspraken zoals dat hij het spannend vond om incest af te beelden.

Het gaat vooral om een drietal strips namelijk La décharge mentale (2018) en Les melons de la colère (2011), beide verschenen bij de alternatieve uitgeverij Les Requins Marteaux, en om Petit Paul (2018), verschenen bij Glénat.

Vivès vindt zelf dat hij behandeld wordt als een crimineel en dit allemaal veel te ver gaat.

Uiteraard is de tijdsgest in de laatste 5 jaar héél sterk veranderd en wordt het hem heel moeilijk om zich hier nog uit te werken.

Bastien Vivès blijft natuurlijk een geweldig talent in stripland en dat bewijst zijn laatste strip die ook in het Nederlands vertaald werd, namelijk Cortomaltese die op 15 mei verschijnt in het Nederlands.

Hoe Standaard Uitgeverij, die de strip vertaald en uitbrengt, hiermee omgaat zal nog moeten blijken maar we vrezen dat dit ook nog wat persaandacht kan krijgen en niet zo positief zal zijn voor de verkoop.

in ieder geval is iedereen onschuldig tot de schuld bewezen is dus hopen we vooral dat dit allemaal voor alle partijen tot een goed einde komt.

Benieuwd of de expositie er komt!

Corto Maltese Zwarte Oceaan