Exposition Bilal

BILAL, meer dan een striptekenaar.

Debuut

Enki Bilal, geboren in Belgrado in 1951, verhuisde op 10-jarige leeftijd met zijn ouders naar Frankrijk. De tekenaar maakte zijn debuut voor het tijdschrift Pilote in 1972 met "Le Bol maudit". Daar ontmoette hij Pierre Christin met wie hij meerdere werken publiceerde en zich onderscheidde met "De falangisten van de zwarte orde”.

de falangisten van de zwarte orde

Nikopol - Trilogie

In 1980 begon de kunstenaar aan zijn eerste persoonlijke serie die hem consacreerde: de Nikopol-trilogie, bestaande uit "Kermis der onsterfelijken "Lady in Blue" en "Koude evenaar". Al op 36-jarige leeftijd, reeds een referentieauteur, ontving hij de Grand Prix van het Festival van Angoulême in 1987. In 1998 verscheen "De slaap van het monster", het eerste deel van de Monster-tetralogie. Gevolgd door "32 december", "Afspraak in Parijs" en "Vier ?".

Zijn sciencefictionwerk ontwikkelt een poëtisch universum vol politieke vraagstukken en existentiële obsessies, dat de codes van het stripverhaal doorbreekt. Daarnaast ontwerpt Bilal decors en kostuums voor de film (Alain Resnais, Jean-Jacques Annaud) en opera ("Roméo et Juliette", "O.P.A. Mia") alvorens zelf de camera te hanteren en films te regisseren zoals "Bunker Palace Hotel" (1989), "Tykho Moon" (1997) en "Immortal, ad vitam" (2004).

In 2013 exposeerde hij zijn "Fantômes" in het Louvre. Datzelfde jaar creëerde hij de tentoonstelling "Mécanhumanimal" in het Musée des Arts et Métiers.

In 2015 onthulde Enki Bilal zijn project "Inbox" op de Biënnale van Venetië. Hij keerde terug in 2017 met het project "Ve(s) tige/Ve(r) tige" binnen de muren van het prestigieuze Archeologisch Museum van Venetië.

In 2019 was hij jurylid op het Filmfestival van Cannes onder voorzitterschap van Alejandro González Iñárritu.

De slaap van het monster

BUG wordt een TVserie!

Zijn laatste stripserie, "Bug", onderzoekt het vraagstuk van overdracht in een universum waar een computerbug de digitale wereld heeft doen verdwijnen.

Een aanpassing in serie is in ontwikkeling door France Télévisions, waarvan Enki Bilal de showrunner is.

Bug de Stripreeks

De expositie vind je terug in het vierde deel van de collectie "Een ontmoeting", Shakespeare-Bilal, die richt zich op de adaptatie van "Romeo en Julia" van William Shakespeare door Enki Bilal. Gepubliceerd in 2011, blijft "Julia & Roem" de meest gedurfde stripadaptatie, en meer, van het Shakespeareaanse mythe. Het roept theater, cinema, schilderkunst, maar ook dans op. Dit werk is enkel verschenen in het Frans.

Het werk omvat:

een exclusief interview, waarin de auteur-tekenaar terugblikt op de vele wendingen van dit artistieke avontuur, dat zijn enige herinterpretatie is van een universeel bekende tekst, in een langdurige hommage aan de poëzie.

een rijke iconografie met ongeveer zestig tekeningen in potlood op doorschijnend papier en ook originele strips op gekleurd papier. De lijnvoering staat centraal in de geest van deze monochromie, die door de kunstenaar wordt geclaimd als een terugkeer naar een verfijnde tekening...

twee teksten die onderzoeken naar de banden van Enki Bilal met William Shakespeare, de electieve affiniteiten tussen hun werelden, en wat de kunstenaar heel specifiek heeft behouden van het bronwerk.

Op de expositie zie je heel mooi hoe hij op gekleurd papier zijn tekeningen mooie laat uitkomen.

Prijzen starten aan 7500 euro tot …. 25 000 euro maar het is dat natuurlijk wel BILAL!

Shakespeare Bilal

Hierbij enkele sfeerbeelden van de expositie

Expositie info

De expositie loopt nog tot 2 maart.

adres is Gallerie Barbier Parijs,

10 rue Choron

75009 Paris

Du mardi au samedi

14h-19h30

info@galeriebarbier.com

00 32 01 42 81 51 37

Homepage