Nouveau western double épaisseur par Charles Jean-François

Charles Jean-François

Geboren in 1952 in Pont-à-Celles, Hainaut (België), raakte Jean-François Charles al op jonge leeftijd gepassioneerd door schilderkunst en tekenen. Ondersteund door zijn ouders, begon hij op slechts 15-jarige leeftijd aan de Academie voor Schone Kunsten, nadat hij eerder al verschillende karikaturen in de pers had gepubliceerd. Al in die tijd werd hij gedreven door een dubbele passie: enerzijds schilderkunst en anderzijds het verhalend tekenen, namelijk stripverhalen.

Na zijn studies, terwijl hij illustraties maakte voor kindertijdschriften (Bonjour, Tremplin, Dauphin), wijdde de auteur zich volledig aan de creatie van vier verhalen van 'Oom Paul' geschreven door Octave Joly, evenals een lang verhaal, 'De Ridders van de Stoeptegel', allemaal voor het tijdschrift Spirou in 1975 en 1976. Helaas was deze onderneming van korte duur: hoewel betaald, werd niets hiervan gepubliceerd (of slechts gedeeltelijk), wat de jonge auteur ontmoedigde. JF Charles ontmoette toen Michel Deligne en de scenarist Jan Bucquoy. Na een eerste kort verhaal gepubliceerd in het tijdschrift Spatial, begon het duo aan een donker verhaal dat baanbrekend zou zijn: 'Het Bal du rat mort, verschenen in 1980.

Charles Jean-François

Na dit eerste eindelijk gepubliceerde album, een totale verandering van sfeer voor een omgeving die beter bij JF Charles paste; hij lanceerde met zijn vrouw Maryse 'De Pioniers van de Nieuwe Wereld' , gebaseerd op de grote open ruimtes die ze samen hadden bezocht tijdens een reis van 18.000 km door Noord-Amerika enkele jaren eerder. Hoewel de serie het publiek aansprak, kon het niet voorkomen dat de uitgever failliet ging, en Jacques Glénat verwelkomde vervolgens 'De Pioniers van de Nieuwe Wereld' in zijn uitgeverij, waar het een juweel in zijn collectie Vécu werd.

Deze werd verder gezet door tekenaar Ersel!

Daarnaast creëerde JF Charles een album in een indrukwekkend formaat, 'Sagamore Pilgrimage', voordat hij ging samenwerken met scenarist Jean Dufaux aan de serie Fox, en vervolgens een aflevering van 'De 10 geboden' van Frank Giroud maakte. Hoewel de kunstenaar nu succes heeft met zijn stripalbums, heeft hij de schilderkunst, die hij voortdurend beoefent, niet vergeten, zowel om nieuwe technieken te ontdekken als om zijn series te benadrukken. Toen hij het tekenen van 'De Pioniers van de Nieuwe Wereld' aan Ersel overliet, besloot hij de covers zelf te blijven maken, eerst in olieverf, voordat hij geleidelijk overstapte naar aquarel. Nu maakt Ersel de covers zelf. Bij stripweb hebben we een exclusieve tekening die hij maakte voor het laatste album in de reeks en die te verkrijgen is bij de aankoop van het album.

De Tien geboden

India Dreams en War and Dreams

Deze verandering van techniek, die hij nog steeds als autodidact leert, gaf hem een nieuwe impuls in de stripwereld. Hij besloot te stoppen met inkten en de kleur aan een ander over te laten, om zich te storten op directe kleuring met aquarel. Dit gaf hem de gelegenheid om een nieuwe serie te beginnen, nog steeds met zijn vrouw en partner Maryse: 'India Dreams'. Uitgegeven door Casterman vanaf 2002, richt deze serie zich op India en gaf een boost aan zijn carrière, maar onderbrak zijn verlangen naar schilderen niet; een gesprek met de schilder René Follet inspireerde hem om acryl te proberen, nieuwe tinten die hem lanceerden in een donkerdere serie die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog: 'Wars & Dreams'. Vervolgens keerde hij terug naar aquarel voor een nieuwe cyclus van 'India Dreams', voor een meer persoonlijk album dat de jeugd van de jaren zestig vertelt.

Africa Dreams

JF Charles beperken tot zijn schilderkunst en tekeningen zou misleidend zijn: samen met zijn vrouw Maryse heeft hij een twintigtal albums gescenariseerd, waaronder de zes portretten van 'Rebellen', de tetralogie van Ella Mahé die hij gedeeltelijk tekende, en de opmerkelijke saga van 'Africa Dreams' met Frédéric Bihel. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor een langdurige samenwerking met het dierentuinpark Pairi Daiza, om alle tekeningen te maken die nodig zijn om de sfeer van de plaats te creëren.

Africa Dreams

China Li

Terwijl hij zich steeds meer aan de schilderkunst wijdt, vergeet JF Charles de stripverhalen niet, want onlangs kwam nog een mooie trilogie uit die zich afspeelt in Shanghai.

Het verhaal vertelt het verhaal van Li:

Li dankt haar naam aan de rivier die vanuit de rustige bergen naar haar woonplaats stroomt. Maar vandaag moet ze helaas die bergen verlaten voor het rumoerige en angstaanjagende Shanghai. Ach! Nauwelijks uit haar kindertijd, heeft ze al geen geluk. Om de gokschuld van haar oudere broer te dekken, komt de Chinese tiener in dienst bij de leider van de Groene Bende, Zhang Xi Shun. Deze criminele organisatie beheert met harde hand de opiumhandel, gokspellen en prostitutie in de hoofdstad. Maar ondanks deze smerige handel, heeft meneer Zhang een scherp oog; hij ziet meteen de natuurlijke gratie onder het zichtbare vuil van het kleine boerenmeisje. Hij neemt haar onder zijn hoede en biedt haar het onderwijs dat haar in staat zal stellen haar weg in de samenleving te vinden.

China Li

NIEUWE WESTERN DOOR CHARLES JEAN-FRANCOIS EN MARYSE

Zijn echtgenote Maryse en hemzelf zijn fervente reizigers en hebben onlangs de grand canyon bezocht om inspiratie op te doen en heel wat documentatie te verzamelen voor een nieuwe strip die eraan komt begin 2025.

Het wordt een dubbeldikke western met prachtige schilderijen….

Met stripweb zullen we natuurlijk dit album graag in de verf zetten en komt er een speciaal event.

Ondertussen kunnen jullie al genieten van enkel beelden uit deze nieuwe western.

Dit is een titel

HOMEPAGE