SIX 2

Een Berg Goud Met ex libris sc

Cover Softcover
Taal NL
Pagina's 56
ISBN nummer ART00100562
Uitgeverij Dargaud
Reeks SIX
Nummer 2
Genre Western
Leeftijd 14+
Verschijningsdatum 18-06-2024
Inbegrepen in de prijs
Direct leverbaar Stripweb prijs: 11,95
Video's

Meer info

Met gelimiteerde ex libris, genummerd op slechts 150 ex voor de hardcover en softcover versie

Met deze eerste twee delen van een vierdelige serie die de gebruikelijke conventies van de western doorbreekt, vernieuwt Philippe Pelaez onze kijk op het Westen! Hij plaatst personages die gewoonlijk onzichtbaar zijn of tot clichés beperkt blijven, zoals zwarten, vrouwen en Indiaanse krijgers, op de voorgrond in een meeslepende fresco, versterkt door de expressieve grafische stijl van Javier Casado.

Zes. Zes ongelijksoortige personages vormen nu een vreemde groep - die men vriendelijk zou kunnen omschrijven als "een prachtige bende gebroken armen". Elk van hen draagt duistere geheimen met zich mee. Net als de avonturiers in westerns worden onze protagonisten gedreven door een heel gewone motivatie, namelijk die van overleven - en indien mogelijk, zich onderweg te verrijken. Hun doel is dus om de mijn te bereiken die Kid, de eenogige jongen, heeft geërfd: een plaats met een ijzige reputatie, een oude begraafplaats voor de zieke of te oude Arapaho krijgers; een plek die de mijnwerkers die er waagden gek heeft gemaakt. Maar het is nog maar de vraag of ze er kunnen komen...

Door een strak verhaal dat slim gebruik maakt van flashbacks, verrast deel 2 van Zes de lezer op elke pagina en blijft het de spanning vasthouden: wie is die mysterieuze persoon die erop staat het verhaal van deze antihelden op papier te zetten?

Stripweb prijs: 19,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 9,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 9,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 17,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 10,50
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 17,99
Direct leverbaar
Anderen kochten ook
Stripweb prijs: 7,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 8,99
Direct leverbaar
Stripweb prijs: 9,99
Direct leverbaar
Een Berg Goud Met ex libris sc

Reviews

Gemiddelde score 5 / 5
Score:
5/5
Door: op

What’s in a name ? Een prostituee, een kind met 1 oog, een deserteur, een slaaf, een verstoten indiaan en een non. Zes willekeurige personen die op hun beurt proberen te overleven komen door toeval op hetzelfde pad terecht.

Het eerste deel legde de basis waarbij we de achtergrond meekregen van de 6 personages, waarbij ze op het eind achtervolgd worden door verschillende partijen. Kid, het kind met 1 oog, is namelijk op de vlucht voor zijn adoptievader, die uit is op een erfenis die verwant is aan Kid. Nu zit een andere eenogige man -Morfran- hem op de hielen, waarbij Kid opgevangen wordt Elsie, de prostituee. Ook de non Roxanne wordt achtervolgd, door haar vader die haar levend wilt terugbrengen. Tenslotte heeft deserteur Quintus Jones het wat te bont gemaakt bij het Amerikaanse leger, die nu ook op de vlucht is samen met de verstoten indiaan ‘Tchitchi’.

Het tweede deel sluit daar naadloos op aan, waarbij de groep van 6 naar de notaris in Denver trekt om de erfenis van Kid op te halen. Onderweg worden ze echter overvallen door een groep Mexicanen. Ternauwernood weten ze te ontsnappen, maar de Mexicanen zetten de achtervolging in. Ondertussen wordt de trein waarop de vader van Roxanne -Absolom- zit, overvallen door een bende cowboys. Absolom weet de bendeleider daarbij met geld te overtuigen om te werken voor hem om Roxanne terug te halen. Ook Morfran zit niet stil, en ontmoet de overste van Quintus Jones. Ze besluiten samen te werken om Quintus Jones en Kid op te pakken. De groep van 6 wordt dus langs verschillende kanten belaagd. Of ze maar weten te ontkomen is maar de vraag… En wie is de geheimzinnige verteller die reeds in deel 1 zich in een mysterie wikkelt ?

Scenarist Philippe Pelaez (Winter in de Opera, Oliver&Peter,…) weet er tot nog toe een knap verhaal van te maken vol actie en achtervolgingen. Dit is het 2de verhaal in een reeks van 4 maar als het op dit elan verder gaat, mag deze reeks gerust langer doorgaan. Ieder personage heeft zijn eigen karakter en voorgeschiedenis en wordt mooi uitgewerkt, zowel voor de groep van 6 maar evengoed voor de achtervolgers. Het geheel werkt en leest vlot door. Goed of slecht bestaat niet, iedereen heeft wel zijn beweegredenen in dit verhaal. Tekenaar Casado Javier Sanchez weet alles vlot te tekenen en schuwt geen gewelddadige details. Zijn tekenstijl is wat een mix tussen een Dellac (Nottingham) en Astier (het Venijn), wat enkel maar een compliment kan zijn.

Hou je van een goede Western met een leuk verhaal, laat deze reeks dan niet aan je voorbijschieten. Amusement gegarandeerd!

Score:
4/5
Door: op

uest américain, années 1850. Jonathan, un adolescent, hérite d’une mine d’or. Il s’y rend avec une petite troupe hétéroclite composée d’un déserteur, d’une prostituée, d’une religieuse défroquée après avoir été forcée par son père à prendre le voile, d’un Amérindien rejeté par sa tribu et d’un esclave en fuite. Le voyage s’avère périlleux, d’autant plus que l’ancien militaire est recherché par l’armée, la nonne par son paternel, le noir par un cowboy qui en a gros sur le cœur et le gamin par un bandit convoitant son bien. L’expédition n’est pas de tout repos, tout ça pour une excavation apparemment hantée.

Dans ce second tome de la série Six, le récit signé Philippe Pelaez progresse. Le lecteur a de plus en plus d’informations sur les différents protagonistes. Les fils narratifs se montrent nombreux, mais le scénariste les résume en les faisant tous se croiser à la fin de l’album. La chronologie des événements n’est pas toujours facile à suivre, disons qu’il vaut mieux rester attentif.

La galerie de personnages apparaît particulièrement intéressante. Bien que contrastés, ils convergent tous dans la même direction. Peut-être un peu trop. Pour le moment, il n’y a que l’homme blanc pour s’annoncer comme une menace à la cohésion de la bande. De façon générale, l’adversité provient de l’extérieur ; il faudra que, tôt ou tard, des dissensions éclatent entre les membres de cette clique d’écorchés aux profils disparates.

Javi Casado accompagne le projet d’un beau dessin réaliste qui sent la sueur, la poudre et la poussière. Le jeu des acteurs est juste, à l’exception de la femme d’Église, comme si l’artiste avait du mal à bien saisir les expressions de la beauté fatale. Les scènes d’action sont spectaculaires ; elles sont soutenues par un montage nerveux, des onomatopées tonitruantes et des marques de mouvement rappelant que lorsqu’un gentil ou un méchant dégaine son six coups, tout va très vite.

Un bon western, joliment crado. Il évoque Ladies with guns ou Undertaker, lesquels confient eux aussi les premiers rôles à des héros atypiques.

Schrijf een review &
win een cadeaubon ter waarde van €5
Schrijf een review