Peter Pontiac: Een Legendarische Striptekenaar Verliest de Strijd tegen de Dood

Peter Pontiac: Een Legendarische Striptekenaar Verliest de Strijd tegen de Dood

Samenvatting: Peter Pontiac (1951-2015) verloor met 2-0 van de dood

Auteur: Peter van Brummelen

Datum: 21 januari 2015

Bron: Het Parool

Peter Pontiac, geboren als Petrus Josef Gerardus Pollmann, was een invloedrijke Nederlandse striptekenaar en illustrator. Zijn werk was nauw verweven met de underground stripcultuur en de Nederlandse punkbeweging. Op 20 januari 2015 overleed hij op 63-jarige leeftijd in het OLVG in Amsterdam. Met zijn overlijden verloor Nederland een van zijn beste striptekenaars.

Een Unieke Carrière

Pontiac begon zijn carrière in de jaren zeventig en ontwikkelde een unieke, gedetailleerde tekenstijl. Zijn werk was vaak persoonlijk en gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Dit is duidelijk te zien in zijn biografische graphic novel Kraut uit 2000, waarin hij de oorlogsverleden van zijn vader onderzocht. Zijn vader, een overtuigd lid van de Waffen-SS, verdween in 1978 op Curaçao, een thema dat een belangrijke rol speelde in Pontiacs werk.

Strijd tegen Verslaving en Ziekte

Jarenlang kampte Pontiac met een heroïneverslaving, die hij uiteindelijk overwon in 1983 toen hij vader werd. Dit markeerde een keerpunt in zijn carrière. Hij verhuisde naar Bussum en begon een productieve periode waarin hij werkte voor verschillende tijdschriften, met een duidelijke voorkeur voor illustraties gerelateerd aan rock-'n-roll.

In 2010 werd Pontiac gediagnosticeerd met hepatitis C, waarschijnlijk opgelopen door het gebruik van vuile naalden tijdens zijn verslaving. Later ontwikkelde hij ook levercirrose. Ondanks zijn ziekte bleef hij werken aan zijn laatste boek, Styx of De zesplankenkoorts, een boek over de dood. Hij beschouwde het maken van dit boek als een wedstrijd tegen de dood, die hij helaas niet kon winnen.

Erkenning en Invloed

Peter Pontiac ontving verschillende prestigieuze prijzen voor zijn oeuvre, waaronder de Stripschapprijs in 1997 en de Marten Toonderprijs in 2011. Zijn werk blijft gewaardeerd en bestudeerd door liefhebbers en critici van stripkunst.

Fascinatie voor de Dood

Pontiacs fascinatie voor de dood was een terugkerend thema in zijn leven en werk. Hij vond het verbazingwekkend dat niet iedereen gefascineerd was door de dood, gezien het onontkoombare karakter ervan. Helaas kon hij zijn laatste project niet voltooien, wat hij zou hebben gezien als een symbolische gelijkspel tegen de dood. In plaats daarvan verloor hij met 2-0, zoals hij het zelf omschreef.

Conclusie

Peter Pontiac was een briljante tekenaar die een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de Nederlandse stripcultuur. Zijn werk, zijn stijl en zijn verhalen blijven resoneren met fans en nieuwe generaties kunstenaars. Hoewel hij de strijd tegen de dood verloor, blijft zijn nalatenschap springlevend.

De langverwachte biografie geschreven door Thijssen Jeroen is nu te koop.

bron Het Parool, illustration par Jos Lammers/Hollandse Hoogte

bestel