Signeersessie Xavier Fourquemin

Xavier Fourquemin (° Frankrijk, 1970 )

Xavier Fourquemin heeft zijn middelbareschooldiploma behaald na een schooltijd in Bagneux, in de regio Parijs, en vervolgens in Toulouse, in de regio Midi-Pyrénées. In 1991 gaat hij naar het noorden, steekt de grens over naar België en schrijft zich in voor de sectie "stripverhalen" aan de Academie voor Schone Kunsten van Doornik en blijft daar in die regio ook wonen.

Hij volgt daar de lessen van Antonio Cossu en behaalt vier jaar later zijn diploma.

In februari 1996 publiceert hij "L'Immonde Bête", een kort verhaal van vier pagina's, in het tijdschrift "Gotham" uitgegeven door Vents d'Ouest.

Xavier Fourquemin heeft een heel aparte stijl van tekenen, zeer duidelijk en afgelijnd maar telkens met de juiste intonatie, geen overbodige details maar ook niet te vaag. Alle is precies afgemeten en staat correct waar het moet staan. Hij weet de juiste ambiance bij iedere strip te brengen zonder uitzonderlijke krachttoeren te moeten gebruiken.

Zijn strips hebben steeds het gevoel dat het de jeugd aanspreekt maar zowel jong en oud zijn gecharmeerd door de stijl en kleur die hij in ieder van zijn albums weet te brengen.

Jammer genoeg zijn zijn eerste werken niet volledig vertaald en dit is echt vervelend want het zijn één voor één topwerken.

Gelukkig zijn er in de loop der jaren heel wat strip uitgeverijen die zijn werken vertaald hebben en kunnen we bijna al zijn werk in het Nederlands lezen.

Fourquemin Xavier

Alban

In juni 1997 begint de voorpublicatie van "Alban", zijn eerste serie geschreven door Dieter, in het tijdschrift "Golem" van de uitgeverij "Le Téméraire".

Dit verhaal werd vertaald door Talent die een zeer goed oog had op nieuw talent ( What’s in a name), jammer genoeg werd het laatste deel (6) niet vertaald.

Outlaw

In januari 2001 begint hij, nog steeds met een scenario van Dieter, aan "Outlaw" bij Glénat.

Ook deze werd vertaald door Talent maar jammer genoeg ook daar werd het laatste deel niet van vertaald.

Miss Endicott

In september en oktober 2007 verschijnt, mede-ondertekend door scenarioschrijver Jean-Christophe Derrien, zijn tweeluik "Miss Endicott" bij Lombard. ( Van hem kennen we onder andere de reeks Het verzet uitgegeven bij Dark Dragon Books maar ook Frigiel en Fluffy)

Deze strip verschijnt in de prestigieuze collectie getekend en wordt bij ons door Le Lombard zelf vertaald in een integrale. Jammer genoeg niet meer te verkrijgen.

Prudence Endicott is terug in Londen na een lange reis. Ze besluit haar moeders taak over te nemen en bemiddelaar van de stad te worden. Overdag is ze gouvernante, maar 's nachts neemt ze het op voor de arme bevolking. Een banale burenruzie brengt haar in de wereld van de Vergetenen, een kleine gemeenschap die in de gewelven onder de stad woont. De Vergetenen bereiden een opstand voor en de nieuwe bemiddelaar zal haar handen vol hebben om de oorlog die op til is te verhinderen.

Miss Endicott

De legende van het Wisselkind

Daarna volgen Het wisselkind op scenario van Pierre Dubois (2008-2012) uitgegeven bij Le Lombard en De Wezentrein terug met Charlot Philippe uitgegeven bij Blloan (2012-2013).

In de bossen op de heide van Dartmoor gaan tal van geheimen schuil. Het wemelt er van de legendarische wezens die onzichtbaar zijn voor wie niet goed uit zijn ogen kijkt. Dat geldt beslist niet voor Scrubby. Als elfenkind dat bij zijn geboorte en is verruild voor een mensenbaby, heeft hij toegang tot de sprookjeswereld. En hoewel hij op een gegeven moment uit zijn bos moet verhuizen naar de jungle van het 19de-eeuwse Londen, zal het bos en nooit in de steek laten. Samen met Pierre Dubois, befaamd kenner van de Keltische legenden, bewijst Xavier Fourquemin ons eens te meer zijn talent als tekenaar van monsters en zijn voorkeur voor meer dan levensechte sfeerbeelden!

De Legende van het Wisselkind

Op de Barricades!

Hij tekende ook het derde deel van de reeks Op de Barricades! Een zeer mooi drieluik getekend door Lucy Mazel die we ook kennen van het wondermooie Edelweiss uitgegeven bij Lauwert!

Het scenario is hier geschreven door Lupano.

Een reeks dat zeker dient ontdekt te worden.

Op de barricades!

De Wezentrein

Terug met Philippe Charlot tekende hij een 8 delige reeks uitgegeven bij Blloan.

Zeer mooi en ontroerend.

Tussen 1854 en 1929 bepaalde de Orphan Train Movement het lot van ettelijke duizenden straatkinderen aan de oostkust van de Verenigde Staten. Alleen al in de straten van New York leefden zo'n 20.000 weeskinderen van kleine diefstallen en bedelen. De overheid dwong hen alle banden met hun verleden door te knippen en zette ze op een trein naar het Westen dat kampte met een gebrek aan goedkope werkkrachten en oogappels om lief te hebben ... In De Wezentrein leren Jim en Harvey elkaar kennen aan boord van zo'n konvooi. Het wordt een lange reis vol vriendschap, solidariteit ... maar ook verraad. Want sommigen zijn tot alles bereid om in een goed adoptiegezin terecht te komen. Van de scenarist van Karma Salsa en de tekenaar van De legende van het Wisselkind. Met een dossier over de echte geschiedenis van de Orphan Train Riders.

De Wezentrein

Het Kerkhof der Dwazen

Terug met Philippe Charlot tekende hij het drieluik Het kerkhof der dwazen. Dit werd uitgebracht bij Saga Uitgaven.

Frankrijk, eind zestiende eeuw. In een door godsdienstoorlogen getroffen land doorzoekt een jonge hugenoot wanhopig het oude kerkhof van Parijs. Hij zoekt er tevergeefs de resten van zijn vader die vermoord werd tijdens de verschrikkelijke Bartholomeusnacht. Hij krijgt terug hoop wanneer hij het pad kruist van Oriane, een stoutmoedig meisje dat het lot aanklaagt van de kluizenaarsters, vrouwen die levend ingemetseld en vereerd worden om hen op te nemen in de Dodenorde. Jong en stoutmoedig gaan vaak goed samen, maar soms zijn ze de voorbode voor het ergste ... De nieuwe succesreeks van Fourquemin en Charlot, de auteurs van De Wezentrein.

Het kerkhof der dwazen

De onderzoeken van Lord Harold

Terug met Philippe Charlot tekende hij het drieluik Het kerkhof der dwazen. Dit werd uitgebracht bij Saga Uitgaven.

Een heel leuke en zeer goed geschreven tweeluik ( terug Philippe Charlot), een detective strip in London gedurende de jaren van Jack the ripper wordt uitgegeven bij Standaard Uitgeverij.

Philippe Charlot en Xavier Fourquemin, de makers van het ontroerende De Wezentrein, nemen je in het spoor van Lord Harold mee naar Blackchurch, een van de beruchtste wijken van Londen. Lord Harold Alaister Cunningham Talbot, twaalfde van de naam, is erfgenaam van een van de roemrijkste families van het Victoriaanse Engeland. Dankzij zijn nobele afkomst leeft hij een comfortabel en gemakkelijk leven. Toch besluit de grote liefhebber van roman-literatuur de handen uit de mouwen te steken. Hij stelt zijn prestigieuze opleiding ten dienste van de wet en gaat voor de politie werken. Maak kennis met de kersverse inspecteur van Blackchurch en zijn trouwe viervoetige ‘speurneus’, Hermes! Lord Harold belandt er in een bonte wereld vol bedriegers en doorwinterde bandieten, waar alleen zwijgen echt goud is. Zijn verfijnde manieren springen er in het oog… zeker bij de drie jonge vrouwen die de wijk in een ijzeren greep houden. De detectiveverhalen van een held die scherp afsteekt tegenover zijn omgeving, met alle gevolgen van dien… misverstanden, maar vooral veel avontuur.

De onderzoeken van Lord Harold

Molly West

Terug bij Dark Dragon Books brengt hij een zeer mooie en originele western uit geschreven door … jawel Philippe Charlot. Het is een tweeluik niettegenstaande Dark Dragon Books het verkeerd laat uitschijnen op hun backcover.

Ze schudt het Wilde Westen door elkaar. Het zuiden van de Verenigde Staten, einde van de burgeroorlog. De komst van de verfijnde en hoffelijke Isabelle Talbot uit de noordelijke staten zorgen voor verwarring. Zij past perfect bij haar onderwijsmissie, maar valt niet in de smaak bij de harde en smerige sfeer van Texaanse dorpen. Maar wee degene die deze goede manieren verwart met naïviteit of dwaasheid... Want achter haar zachte voorkomen verbergt Isabelle de sporen een verleden vol lijden dat in de loop van de tijd is veranderd in doffe woede...

Molly West

Revolutionairen

Zijn nieuwste stripreeks is een jeugdreeks en deze wordt nu uitgegeven bij Arcadia. Het eerste deel verschijnt in april en hopelijk volgen de volgende delen snel want het is terug een heel mooie en spannende strip voor jong en oud met zeer fijn tekenwerk.

De scenarist van deze nieuwe stripreeks is niemand minder dan Hautière Régis waarvan we onlangs ook nog bij uitgeverij Lauwert twee topreeks werden uitgebracht namelijk Helden van het volk en Het weeskind van Perdide.

'September 1792, Frankrijk is al enkele jaren in de ban van de Franse Revolutie, die al menig aristocratisch hoofd heeft doen rollen door de niemand ontziende guillotine. Na de moord op haar moeder probeert Célénie met de hulp van haar vrienden, Toine, Titor en Mézina uit de handen te blijven van haar oom, markies de Valoire. De meedogenloze markies heeft het op de familieerfenis gemunt en spaart kosten noch moeite om zijn nichtje uit de weg te ruimen? Op de Vlucht is het eerste deel van Revolutionairen, de nieuwe reeks van Xavier Fourquemin en Régis Hautière, die in het Frans bij uitgeverij Le Lombard verschijnt. De in België residerende Fransman Fourquemin is vooral bekend van De Legende van het Wisselkind en De Wezentrein en recent nog van De Onderzoeken van Lord Harold en Molly West. Régis Hautière is de scenarist van de populaire oorlogsstrip De Oorlog van de Lulu's.' In dit eerste album zit een extra dossier.

REvolutionairen

Signeersessie in onze stripweb winkel te Kortrijk

Op 11 mei komt Xavier Fourquemin bij ons zijn eerste album uit de nieuwe stripreeks Revolutionairen signeren.

Wees er snel bij want hij zal slechts 20 tekeningen maken.

Aanvangsuur 14.00 u tot 17.00 uur.

Plaats : De Striptempel van Vlaanderen Stripweb Kortrijk

Inschrijven : info@stripweb.be

Homepage